Google yine yüzlerce kişiyi işten çıkarıyor

Google yine yüzlerce kişiyi işten çıkarıyor

Google, 2023’te olduğu gibi yeni yıla da büyük bir işten çıkarma turuyla başlıyor. Bu süreçte yüzlerce iş risk altında. İşten çıkarmalar Google Asistan, akıllı telefonlar, akıllı saatler ve termostatlarla ilgili departmanlarda olacak.

Google, üretken yapay zeka (AI) geliştirmeye daha fazla yatırım yapmak istiyor. Bu, OpenAI ve Microsoft’un chatbotu ChatGPT ile daha iyi rekabet etmesine yardımcı olacaktır.

Arama devi Aralık ayında, diğerlerinin yanı sıra en yeni Pixel akıllı telefonlarında da yer alan yeni yapay zeka teknolojisi Gemini’yi tanıttı. İnsanlar bir ses kaydı aracılığıyla yapay zekaya bir komut verebiliyor. Gemini ayrıca Google’ın sohbet robotu Bard’a, Chrome tarayıcısına ve Google’ın arama motoruna da yerleştirilecek.

Google’ın arkasındaki şirket olan Alphabet’in sendikası, X’teki işten çıkarmaları “gereksiz işten çıkarmaların bir başka turu” olarak nitelendiriyor. Alphabet İşçileri Sendikası ise istihdamı korumaya kararlı olduğunu söylüyor.

Alphabet geçen yılın başlarında ABD’li şirket genelinde 12.000 kişiyi işten çıkarmıştı. Bu rakam o dönemde tüm personelin yaklaşık yüzde 6’sına denk geliyordu. Ana şirket o dönemde, reklamverenlerin harcamalar konusunda daha temkinli davranması nedeniyle büyümenin yavaşladığını söylemişti.

Yeni işten çıkarmalar yüzlerce kişiyi etkileyecek, ancak kesin sayı bilinmiyor. Eylül ayında Google’ın dünya çapında 182.000’den fazla çalışanı vardı.

Bu haftanın başlarında Amazon da birkaç tur işten çıkarma duyurusu yaptı. Çarşamba günü, yayın hizmeti Prime Video ile film ve dizi yapım kolunda yüzlerce kişinin işine son verileceği açıklandı.

Canlı yayın sitesi Twitch’te de işten çıkarmalar yaşanıyor. Canlı yayın platformunda çalışanların yüzde 35’i işten çıkarılıyor. Bu da yaklaşık beş yüz çalışana denk geliyor.

 

Amerikan risk kapitalizminin fikirleriyle şekillenen teknoloji endüstrisi, ilk ve en iyi olduğunuzdan emin olmanın doğrudan para kazanmaktan daha önemli olduğu bir yarış haline geldi. Bu strateji Google’ı küresel çapta en güçlü teknoloji şirketlerinden biri haline getirdi. Bu stratejinin yan ürünü, aynı zamanda dünyanın en büyük veri şirketi olmalarıdır ve doğumdan ölüme ve çok daha ötesine kadar, her şeye gücü yeten Google’da veri izleri bırakacağınızı düşünmek bazen korkutucudur. Şu anda bazı işten çıkarmalar olması, şirketin tamamen yapay zekaya odaklanmasını sağlamak içindir. Ve açık ara en fazla (canlı) veriye sahip oldukları için, bu teknolojinin kullanımında hızla ustalaşacakları açıktır. Ancak bunun bize faydasından çok zarar getirme ihtimali de bir o kadar yüksek bence… Tek bir şirketin bile veriler üzerinde bu kadar güce sahip olması benim için buna değer.
Ayrıca Bakınız :   Google, gizli modla ilgili gizlilik davasında uzlaşmayı kabul etti
Bu yazı 188 defa görüntülendi.

Son Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2024