SEO’da A/B testi için strateji

A/B testi bir SEO stratejisinin önemli bir parçasıdır. Bu testler, bir web sitesinin farklı bölümlerini sistematik olarak test etmeyi mümkün kılar. Bu, hangi yönlerin işe yaradığı ve hangilerinin biraz daha dikkat gerektirdiği konusunda fikir verir, böylece web sitesi gelişmeye devam eder. Sonuç olarak, web sitesi Google’da daha da yükselir.

SEO’da A/B testinin önemi

SEO kapsamında A/B testinde, bir web sayfasının A ve B versiyonu olmak üzere iki versiyonu oluşturulur. Her iki versiyon da benzer bir hedef kitle tarafından test edilir. Elde edilen sonuçlar birbiriyle karşılaştırılır. Sonuçlara dayanarak, web sitesinin hangi sürümünün daha iyi çalıştığını ve dolayısıyla hangisinin daha iyi kullanılabileceğini görebilirsiniz. Web sitesinin doğru sürümünü kullanmak hem kullanıcı deneyimini hem de SEO’yu geliştirebilir.

SEO kapsamında A B testi - Rehberim ve stratejim

A/B testi yalnızca web sitelerinin tamamı için değil, aynı zamanda sayfa başlıkları, meta açıklamalar, resimler veya başlıklar gibi web sitesinin bölümleri için de geçerlidir.

A/B testinin etkisi

Küçük değişikliklerin SEO performansı üzerinde büyük bir etkisi vardır. SEO uzmanları, web sitesi performansını sistematik olarak test ederek ve değişikliklerin etkisini ölçerek bunu iyi bir şekilde kullanır. Bu, hem kullanıcı deneyimi hem de Google’daki sonuçlar üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.

Dahası, A/B testi arama motoru sıralamalarınızı daha güvenli hale getirmenizi sağlar. Bir web sitesinde yapılan her değişiklik, potansiyel olarak arama sonuçlarında daha düşük bir konuma yol açabilir. Arama sonuçlarında ilk üç sırada yer alan bir web sitesi için bu çok büyük bir risktir. Arama sonuçlarında çok daha alt sıralarda yer alan web siteleri, arama sonuçlarındaki konumlarının düşmesi durumunda daha az risk altındadır. Bu durumda, bir A/B testi her zaman gerekli değildir.

Riskli ayarlamalar

Bir web sitesinde yaptığınız tüm değişiklikler eşit derecede riskli değildir. Bazı değişiklikler Google’da sıralama için diğerlerinden daha risklidir. Özellikle içerikle ilgili değişikliklerin çok fazla etkisi vardır; metin, resim, video ve sayfa içi SEO’yu düşünün.

Hangi risklerin SEO yol haritasının sınırlarına uyduğunu daima göz önünde bulundurun. Google’ın arama sonuçlarında ilk 3’te yer alan bir web sitesi için, web sitesinin başlığını veya meta açıklamasını değiştirmek büyük bir risktir. Pozisyon keskin bir şekilde düşebilir, ancak bir artış da mümkündür. Üstelik Google bu değişikliklerden sonra sayfayı tekrar ziyaret ederek web sitesini yeniden değerlendirir ve bu da ek risklere yol açar.

A/B testi nasıl çalışır?

Özünde A/B testi, bir web sayfasının iki versiyonunu birbiriyle karşılaştıran deneysel bir yaklaşımdır SEO optimizasyonu için bir A/B testine bir web sayfası seçerek ve test etmek istediğim belirli bir öğeyi, örneğin düzeni veya başlığı seçerek başlıyorum. Web sitesinin B sürümünde değişiklikleri yapıyorum. Daha sonra web sitesinin her iki sürümünü de web sitesinin hedef kitlesinin bir kısmına sunuyorum ve sonuçları gözden geçiriyorum. Sonuçları Google Analytics gibi araçları kullanarak analiz ediyorum.

Ayrıca Bakınız :   AEO (Cevap Motoru Optimizasyonu) nedir ve benim rehberim

Optimizely gibi programlar bir A/B testini analiz etmeyi nispeten kolaylaştırır. Daha önce – Eylül 2023’e kadar – bu amaç için Google Optimize kullanılıyordu. Her iki aracın çalışması da benzerdir.

A/B testi ve çok değişkenli test arasındaki fark

A/B testi her seferinde tek bir değişkene odaklanırken, çok değişkenli test aynı anda birden fazla değişkeni ve bunların kombinasyonlarını test eder. Bazı durumlarda, bir sayfanın farklı öğeleri arasındaki etkileşimler ilgi çekicidir. Bu durumda, çok değişkenli testler çok uygundur.

Ancak, çok değişkenli testlerin gerçekleştirilmesi daha karmaşıktır. Ayrıca, bu tür testlerin anlamlı sonuçlar üretmesi için daha fazla trafik gerekir.

Kullanıcı deneyimine odaklanın

A/B testini kullanmamın temel nedenlerinden biri kullanıcı deneyimini iyileştirmektir. Kullanıcı deneyiminin SEO performansıyla doğrudan bir bağlantısı vardır. Kullanıcı deneyimi ne kadar iyi olursa, ziyaretçiler web sitesinde o kadar uzun süre kalır ve hemen çıkma oranı o kadar düşük olur.

A/B testi, içeriğin okunabilirliği, sayfa yükleme hızı ve navigasyon dahil olmak üzere kullanıcı deneyiminin farklı yönlerini analiz etmeye ve optimize etmeye yardımcı olabilir. Web siteme daha fazla ziyaretçi çekmek için en iyi kombinasyonları bulmak amacıyla farklı öğelerle denemeler yapıyorum.

Dolayısıyla SEO amaçlı bir A/B testi genellikle daha çok kullanıcı deneyimini iyileştirmeye odaklanır, ancak SEO üzerinde dolaylı bir etkisi de vardır. Web sitesinin arama sonuçlarındaki son konumu için tüm kullanıcı metrikleri önemlidir. SEO uzmanları ziyaretçiye mümkün olduğunca fazla değer sunmalı ve Google’ın kullanıcı metriklerinden bunu algıladığından emin olmalıdır.

Dönüşüm optimizasyonu

Başarılı bir web sitesi için iyi dönüşüm oranları çok önemlidir. A/B testi de bu konuda yardımcı olur. Test sonuçları, bir web sitesinin hangi unsurlarının daha yüksek dönüşüm oranlarına yol açtığını analiz etmek için kullanılabilir. Örneğin, bir web sitesinde farklı renkleri test edin veya bir harekete geçirici mesaj düğmesi yerleştirin. Her değişikliği test etmeye ve analiz etmeye devam ederek, sonunda iyi bir dönüşüm oranına sahip ve arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alan bir web sitesi elde edeceksiniz.

Bir dönüşüm stratejisi uygularken, oluşturmak istediğiniz farklı dönüşümler arasında ayrım yapmak önemlidir. Şahsen ben her zaman web sitesinin farklı yerlerinde en az 2-3 farklı dönüşüm belirlerim. Örneğin, bir iletişim formu kullanıyorum veya bir teknik inceleme indirmek için bir düğme ekliyorum.

Arama sonuçlarında daha yüksek sıralama

Artan kullanıcı deneyimi gibi, dönüşüm oranlarının da Google arama sonuçlarındaki sıralama üzerinde dolaylı bir etkisi vardır. İyi bir kullanıcı deneyimi ve dönüşüm oranına sahip web siteleri arama sonuçlarında önceliklendirilir. Bu nedenle A/B testi, SEO konumu üzerindeki doğrudan etkilerden çok dolaylı etkilere odaklanır. Bu da daha yüksek satışlara yol açar.

Ayrıca Bakınız :   .htaccess nedir? SEO için kullanımı nasıl olmalı?

Hedefler nelerdir?

Mümkün olan en yüksek sonuçları elde etmek için, A/B testlerini yürütme hedeflerini doğru bir şekilde tanımlamak ve belirlemek önemlidir. Bu hedeflerin ulaşılabilir ve ölçülebilir olduğundan emin olun. Ölçülebilir hedeflere örnek olarak ziyaretçilerin bir web sitesinde geçirdiği süreyi artırmak veya bir bültene kaydolan kişi sayısını artırmak verilebilir.

Hedeflerin kuruluşun OKR’leri ile uyumlu olduğundan emin olun. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgiyi bu makalede bulabilirsiniz.

Arama motoru sıralamaları üzerindeki etkisi

Performansı artırmak için hipotezler

Hedefler belirlemenin yanı sıra, oluşturulan hedefler üzerindeki etkileri ve bunlara nasıl ulaşacağımı tahmin ettiğim hipotezler kuruyorum. Örneğin, hedeflerden biri dönüşüm oranlarını artırmaksa, daha büyük ve daha görünür bir harekete geçirici mesaj düğmesinin daha fazla tıklamaya yol açacağını tahmin edebilirim.

Hipotezleri formüle etmek daha hedefe yönelik bir yaklaşıma yol açar. Örneğin, web sitesinin dönüşüm oranını veya SEO’sunu artırabilecek hipotezleri içeren bir uzun liste veya kısa liste hazırlayın. Hangi hipotezlerin test edilmesi gerektiğine dair önceden iyi bir envanter oluşturun.

Hangi hipotezleri test edeceğime karar verirken aşağıdaki gerekçeyi göz önünde bulunduruyorum:

  • Niteliksel odak grup araştırması;
  • Nicel hedef grup araştırması;
  • Satış/pazarlama gibi departmanlarla beyin fırtınası;
  • Sitenin hedef kitle arasında test edilmesi.

Belirli unsurların test edilmesi

Hedefleri ve hipotezleri belirledikten sonra, hangi unsurları test etmek istediğinize karar vermeniz gerekir – meta açıklamaları, başlıkları ve içerik yapısını düşünün. Bunu yaparken, hedefler ve hipotezler üzerinde en büyük etkiye sahip olacak unsurları seçin.

Web sitesi üzerinde en fazla etkiye sahip olacak unsurlar hakkında iyi bir fikir sahibi olmak için farklı unsurları sistematik olarak seçin. Bunları çok sık değiştirmemelisiniz, çünkü bir değişikliğin büyük olumsuz etkileri de olabilir.

Bu bölümü şu şekilde gerçekleştirin: hedefleri tanımlayın, ardından hipotezleri formüle edin ve hangi unsurların test edileceğini belirleyin. Ardından sistematik olarak test etmeye devam edin.

Değerli bilgiler

A/B testlerinin sonuçları, biraz daha az somut olsalar da çok değerlidir. Neyin işe yarayıp neyin yaramadığına ve hangi değişikliklerin yapılacağına ilişkin içgörü ve bilgilerin yanı sıra hedef kitlenin tercihleri ve davranışları hakkında da çok şey öğrenirsiniz. Bu sonuçları gelecekteki pazarlama ve SEO stratejilerinize uygulayabilirsiniz.

Sadece olumsuz sonuçlara göre hareket etmekle kalmayın, olumlu sonuçlar da birçok yararlı bilgi sağlar. Değişiklikleri ilgili tüm sayfalarda tutarlı bir şekilde uygulayın ve böylece SEO performansının tekdüzeliğini artırın. İster içeriğin kendisinde küçük değişiklikler olsun, ister web sitesinin görünümünde daha büyük değişiklikler olsun. Olumlu değişiklikleri hızlı bir şekilde uygulamak önemlidir.

Ayrıca Bakınız :   Açılış Sayfası (Landing Page) Nedir? SEO İçin Nasıl Hazırlanmalıdır?

Neyin işe yarayıp neyin yaramadığını anlayarak, önceden kurulan hipotezlerin doğruluğunu da belirleyebilirsiniz. Yapılan hipotezlerin genel bir değerlendirmesini yapın, örneğin Excel’de ve sonuçları yanına yazın. Bu şekilde, gelecekte hangi hipotezlerin zaten yapılmış olduğunu ve bu nedenle tekrar test edilmesine gerek olmadığını da kontrol edebilirsiniz.

Test etmeye devam edin

SEO dünyası sürekli değişiyor, bu nedenle A/B testleri de kesintisiz olmalı. Olumlu değişiklikleri uyguluyorum ve web sitesini daha da optimize etmek için hemen yeni testler başlatıyorum. Sadece sürekli gelişen bir web sitesi dinamik SEO dünyasındaki güçlü rekabetle başa çıkabilir.

Sürekli test özellikle büyük B2B web siteleri için gereklidir. Bu web sitesi birçok farklı unsurdan oluştuğu için test edilmesi daha karmaşıktır.

Özet

Bir web sitesinin sürekli olarak geliştirilmesi ve hedef kitlesine uyarlanması gerekir, bu nedenle sürekli test edilmesi gerekir. Ancak bu şekilde bir web sitesi gelecekte de saygınlığını korumaya devam edecektir.

Bu yazı 46 defa görüntülendi.

Son Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2024