Anahtar Kelime Yamyamlığı Nedir? İç Rekabet Nasıl Önlenir?

Bir web sitesi için blog yazmak çok önemlidir çünkü bu, arama motoru optimizasyonu yaptığınız anlamına gelir. Ancak, internet rekabetine dikkat etmeniz gerekir. İç rekabet (anahtar kelime yamyamlığı olarak da bilinir) nedir ve bunu nasıl önlersiniz? Buradan öğrenin!

Anahtar Kelime Yamyamlığı Nedir?

İç Rekabet

Dahili rekabet (Keyword Cannibalization), bir web sitesinde içerik açısından çok fazla benzerlik gösteren birden fazla sayfayı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. İç rekabet olduğunda, organik bulunabilirlik üzerinde potansiyel olarak çok fazla olumsuz etki yaratır.

Uygulamada iç rekabet

Bir web sitesi kurmak bazen düşündüğünüzden daha zordur. Arama motoru optimizasyonu hedefiniz olduğunda bir web sitesine veya web mağazasına blog koymak bir dizi gereksinimi karşılamalıdır. Örneğin, arama sonuçlarını etkileyeceğinden, belirli anahtar kelimeler birden fazla blogda aşırı derecede görünmemelidir.

Aynı konuda ve aynı anahtar kelimelerle birden fazla blog yazılması iç rekabet yaratabilir ve bu durum çevrimiçi arama motorlarında bulunabilirliğe fayda sağlamaz. Buna ek olarak, konu çeşitliliğine başvurmak metinlerin okunabilirliği açısından da genellikle daha iyidir. Bu nedenle web siteniz için bir blog yazarken buna çok dikkat etmeniz önemlidir.

İç rekabete karşı koymanın yolları

Dahili rekabet, web sitenizin farklı sayfaları aynı anahtar kelimeler için rekabet ettiğinde ortaya çıkar. Bu, arama motorları için kafa karışıklığına yol açabilir ve sonuçta arama sıralamaları üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. İşte dahili rekabetle mücadele etmek için bazı stratejiler:

Arama Amacı Sitenizin her sayfasına benzersiz birincil anahtar kelimeler atayın. Bu, her sayfanın benzersiz bir odağa ve amaca sahip olmasını sağlar ve çakışma & rekabet olasılığını azaltır.
301 Yönlendirmeleri Aynı anahtar kelime için birden fazla sayfanın rekabet ettiğini tespit ederseniz, bu sayfalardan bazılarını en alakalı veya en yüksek performans gösteren sayfaya yönlendirmeyi düşünün.
İçeriği Birleştirme Rakip sayfaları, konuyu derinlemesine ele alan güçlü bir sayfada birleştirmeyi düşünün. Bu, söz konusu sayfanın otoritesini artırmaya ve rekabeti azaltmaya yardımcı olabilir.
Sitenin yeniden yapılandırılması Yamyamlık yaygın bir sorunsa, web sitenizin yapısını yeniden gözden geçirmeniz ve her biri kendine özgü anahtar kelime setine sahip farklı temalar veya konular etrafında düzenlemeniz gerekebilir.
Kanonik etiketlerin kullanımı Sayfaları birleştirmek veya yeniden yönlendirmek bir seçenek değilse, arama motorlarına bir sayfanın hangi sürümünün dizine eklenecek ‘resmi’ sürüm olduğunu bildirmek için bir rel=canonical tag kullanabilirsiniz.
İç bağlantı yapısını ayarlama İç bağlantılarınızın belirli anahtar kelimeler için en alakalı sayfaları gösterdiğinden emin olun. Bu, arama motorlarının belirli aramalar için hangi sayfaların en alakalı olduğunu anlamasına yardımcı olur.
Ayrıca Bakınız :   SEO için CDN (İçerik Dağıtım Ağı) Nasıl Kurulur?

Bu stratejilerin her biri etkili olabilir, ancak hangisinin en iyi sonuç vereceği sizin özel durumunuza bağlıdır. Herhangi bir iç rekabet sorununu belirlemek ve ele almak için SEO stratejinizi ve web sitesi performansınızı düzenli olarak değerlendirmek önemlidir.

İç rekabetin SEO üzerindeki etkisi

Dahili rekabetin bir web sitesinin veya sayfanın SEO’su üzerinde kesinlikle bir etkisi vardır, ancak olumlu bir şekilde değil. Arama algoritmasının birden fazla sayfa arasında ayrım yapamamasına neden olarak optimize edilmemiş bir sıralamayla sonuçlanır. Dolayısıyla, iç rekabetin SEO üzerindeki etkisi aslında ters etki yaratır, bu nedenle bunu gözden kaçırmamak önemlidir. Bir SEO danışmanı bu konuda size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.

Benim tavsiyem

İç rekabetin web sitenizde görünmediğinden emin olmak önemlidir, böylece bundan zarar görmezsiniz.

Web sitenizdeki veya web mağazanızdaki sayfaları mümkün olduğunca benzersiz hale getirmenizi öneririz. Anahtar kelimelerde daha fazla çeşitlilik sağlayın: bir şeyi belirtmek için eş anlamlılar veya belirli terimler kullanın. Başka bir çözüm de birkaç sayfayı birleştirmektir. İnternet rekabetini çözmek için asla mevcut sayfaları kaldırmayın.


Sıkça sorulan sorular

İç Rekabet Nedir?

SEO’da iç rekabetten kastımız, bir web sitesinin içeriği büyük ölçüde benzer olan birden fazla sayfa içermesidir. Arama sonuçlarında sıralama üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğinden bundan kaçınmanız gerekir.

İç Rekabetin SEO üzerindeki etkisi nedir?

Dahili rekabet, web sitenizin SEO’sunu doğrudan, ancak olumsuz bir şekilde etkiler. Bir arama motorunun arama algoritmasının sayfalar arasında düzgün bir ayrım yapamamasına katkıda bulunacaktır. Sonuç olarak, arama sonuçlarında çok daha alt sıralarda yer alırsınız.

İç rekabetin sonuçları nelerdir?

Deneyimlerime dayanarak, bir web sitesi kurmanın bazen birçok insanın düşündüğünden daha zor olduğunu söyleyebilirim. Web sitenize bir blog eklemek istediğinizi varsayalım, hedefinizin ne olduğunu ve bunu nasıl başarmak istediğinizi bilmeniz gerekir. Anahtar kelimelerin birden fazla blogda aşırı derecede görünmediğinden her zaman emin olun. Aksi takdirde bu durum arama sonuçlarını etkileyecektir ve bundan kaçınılmalıdır.

İç rekabet varsa, web sitenizin veya sayfanızın arama motorlarındaki sıralamasını olumsuz etkileyecektir. Bu, düşünmek istemeyeceğiniz bir şeydir, ancak ne yazık ki birçok kişi yine de bununla karşılaşır. İç rekabetten kaçınmak daha iyidir. Bunu muhtemelen birbirine çok benzeyen sayfaları birleştirerek yapabilirsiniz.

Eğer bunu çözemiyorsanız, bir SEO uzmanı da her zaman sizinle birlikte bakabilir. O zaman iç rekabetin nerede ortaya çıktığını ve nasıl çözülebileceğini görebilirim. Ancak hangi sayfaları kuracağınızı ve hangilerine zaten sahip olduğunuzu dikkatlice düşünerek bundan kaçınmaya çalışın (yeterli çeşitliliğe sahip olduğunuzdan emin olun).

Ayrıca Bakınız :   Site Haritası Nedir? SEO İçin Sitemap Nasıl Oluşturulur?

İç rekabeti nasıl belirleyebilirim?

Aynı konuda birkaç blogunuz varsa ve aynı anahtar kelimeleri kullanıyorsanız, iç rekabet söz konusu olabilir. Ancak daha fazla düşünün, okunabilirlik için de her zaman iyi değildir. Konularda çeşitlilik uygulamanız gerekir, böylece ziyaretçiler bir şey okuduklarında da ilginç ve alakalı kalır. İç rekabeti kendiniz de fark edebilirsiniz.

İç rekabet söz konusu olduğunda, birbirlerine çok benzeyen sayfalarınız olup olmadığını, ne kadar örtüştüklerini ve bunun çok fazla olup olmadığını görmek için yakından bakmanız gerekir. Bu durumda, arama motoru sonuçlarınızı olumsuz etkilediği için hızlı bir şekilde ayarlama yapmanız önemlidir. Benzersiz metinlere ve benzersiz konulara sahip sayfalar oluşturmaya dikkat etmelisiniz. Çok benzer terimleriniz varsa, sayfanız dizine eklenmez ve bir fırsatı kaçırmış olursunuz.

İç rekabete dikkat etmenizi tavsiye ederim, bu size oluyor mu veya siz öyle olduğunu düşünüyor musunuz? Eğer öyleyse, her zaman bir SEO uzmanının sizinle birlikte bakmasını sağlayabilirsiniz. Bunu nasıl çözeceğiniz konusunda size tavsiyelerde bulunmaktan mutluluk duyarım veya bunu sizin için yaparım.

İç rekabeti önlemenin en iyi yolu nedir?

İç rekabetten bahsederken, bir web sitesinin çeşitli sayfalarındaki içerikte birçok benzerlik olduğunu kastediyorum. Bu durum Google gibi arama motorlarında sıralamayı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, bunun önlenmesi gerektiği için yapılması gereken işler var, ancak iç rekabeti en iyi nasıl önleyebilirsiniz?

Öncelikle web sitenizdeki sayfaları mümkün olduğunca benzersiz tuttuğunuzdan emin olun. Anahtar kelimelerdeki çeşitlilik bunda büyük rol oynar, eş anlamlı kelimeler kullanmayı unutmayın. Web sitenizle ne yapmak istediğinizi ve hangi sayfalar üzerinde çalışmak istediğinizi belirlemek de yardımcı olabilir. Bu şekilde, hangi sayfaların birbirine çok benzediğini önceden görebilir ve bunları önceden birleştirebilirsiniz. İç rekabeti önlemek için iyi bir yol.

İyi bir yapı her web sitesi için önemlidir. Bu nedenle, halihazırda neye sahip olduğunuzu ve hala ne istediğinizi bilin. Şüphe duyuyorsanız veya çok benziyorsa, risk almamak ve tamamen farklı bir konu seçmek daha iyidir, önlem almak tedaviden daha iyidir.

Bu yazı 445 defa görüntülendi.

Son Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2024

Yayım tarihi
SEO Nedir? olarak sınıflandırılmış