SEO’nuzu geliştirmek istiyorsanız başlık etiketlerinin önemi muhtemelen gözünüzden kaçmamıştır. H2 etiketi (ve H1, H3 ve H4 etiketleri), başlıklarınıza veya ara başlıklarınıza eklediğiniz özel etiketlerdir. Bu sadece arama motorlarına değil ziyaretçilerinize de fayda sağlar. Bu yazıda size H2 etiketi hakkında daha fazla bilgi vereceğiz.
İçindekiler:
- H2 etiketi nedir?
- H2 etiketine bir örnek
- H2 etiketinin önemi nedir?
- Sıkça sorulan sorular
- H2 Etiketi nedir?
- H2 Etiketinin SEO üzerindeki etkisi nedir?
- Bir H2 Etiketine birden fazla anahtar kelime ekleyebilir miyim?
- H2 etiketi H1 etiketi ile aynı konu hakkında mı olmalıdır?
- Kullanabileceğim başka etiketler var mı?
- Ne zaman başka bir etiket yerine H2 etiketi kullanmalıyım?
- Yanlış H2 etiketi sayfamı olumsuz etkileyebilir mi?
H2 etiketi nedir?
H2 (veya H3 veya hatta H4 etiketi) bir metindeki en önemli ikinci başlık etiketidir. H1 etiketinden (bir metnin başlığı veya manşeti) sonra gelen alt başlıkları veya ara başlıkları gösterir. Bir metinde muhtemelen farklı konulara sahip farklı paragrafların her birine metin içinde kendi başlıkları verilir. Aslında, tıpkı bir kitap veya raporda olduğu gibi, metnin ne hakkında olduğunu açıkça belirtmek için bir ara başlık kullanırsınız. Bu çok fazla netlik yaratır.
H2 Etiketleri de SEO’nuz için çok önemlidir (h1’den h6’a kadar önem azalır!)
H2 etiketine bir örnek
H2 etiketi, arama motorlarına bunun bir metin başlığı olduğunu göstermek için bir cümleye eklenir. Bunu <h2>Ara Başlıklar</h2> kodunu kullanarak yaparsınız.
Birçok web sitesi sahibi WordPress kullanmaktadır. Buraya yeni bir metin eklediğinizde, kolayca ‘H2’ seçeneğini seçebilir ve kendiniz bir kod parçası eklemek zorunda kalmazsınız.
H2 etiketinin önemi nedir?
H2 Etiketi en az H1 etiketi kadar önemlidir. Neden mi? Çünkü H2, H1 etiketi gibi, metinlerinize çok fazla yapı kazandırır. Ziyaretçi ve arama motorları için okunması daha kolaydır. Bununla birlikte, SEO ile ilgili olarak, H2 etiketlerinin daha da önemli bir işlevi vardır.
H2 etiketleri bir sayfanın ek anahtar kelimelerini içerir. Bunlar genellikle bir anahtar kelimenin eş anlamlılarıdır. Web sitesindeki bu noktalar, bir anahtar kelimenin uzun kuyruklu varyantlarını listelemek için de kullanılabilir. Yani bunlar, daha az arama yapılan ancak aynı zamanda daha az rekabetin olduğu anahtar kelimelerdir. Pratikte bunlar, sıralamaya girmenin daha kolay olduğu anahtar kelimelerdir.
H2 etiketi bir sayfanın birden fazla anahtar kelime için sıralanmasını sağlar.
Bir H2 etiketi ne sıklıkta görünebilir?
H2 etiketi, H1 etiketinden farklı olarak birden fazla kez görünebilir. Google tarafından net bir sınır verilmemiştir ancak şahsen ben bu sınırı 3-5 H2 etiketi olarak belirlerdim. Elbette bu, her sektöre ve web sitesine göre değişir.
Ayrıca bir metnin uzunluğuna da bağlıdır. Bir metin 1.500 kelime içerdiğinde, birkaç H2 etiketi de içerebilir. Bu, hem ziyaretçi hem de arama motoru için metni daha net hale getirir.
Benim tavsiyem
Bir metin yalnızca 200 kelime içeriyorsa, üç adet H2 etiketi kullanmak gereksizdir. Çoğu durumda, bir H1 etiketi ve bir H2 etiketi yeterlidir. Pratikte daha kısa metinler de genellikle birden fazla anahtar kelimede bulunma yeteneğinden yoksundur. Bu durum daha uzun metinlerde görülür.
H2 etiketlerinin doldurulmasını sağlamak için, bir anahtar kelimenin eş anlamlılarını veya daha kolay varyantlarını aramanız gerekir. Bunu yapmak için, örneğin Ahrefs’in anahtar kelime aracını kullanabilirsiniz. Bu, ana anahtar kelimeyi yazdığınızda ona eklemeler yapar.
Sıkça sorulan sorular
H2 Etiketi nedir?
H2 Etiketi bir metindeki başlıkları gösterir. İyi bir metin paragraflara ve varsa farklı konulara ayrılır. Bir metnin başlığı olan H1 Etiketinden sonra H2 Etiketi metninizin düzenini gösterir. Alt başlıkları görüntülemek için bir de H3 Etiketi vardır.
H2 Etiketinin SEO üzerindeki etkisi nedir?
H1 etiketi gibi H2 Etiketi de çok önemlidir çünkü bu şekilde metninize bir yapı kazandırırsınız. Bu, ziyaretçiler ve arama motorları için çok daha okunabilir hale getirir. SEO açısından ise daha da önemli bir şey vardır. H2 Etiketleri genellikle ek anahtar kelimelerden bahseder, ancak uzun kuyruklu arama terimleri de buraya uygulanabilir. H2 Etiketi uygulayarak sayfanızı birden fazla arama teriminde sıralayabilirsiniz.
Bir H2 Etiketine birden fazla anahtar kelime ekleyebilir miyim?
H2 etiketi, bir sayfanın birden fazla anahtar kelime için sıralanmasını mümkün kılar. SEO ile ilgili olarak, H2 etiketlerini kullanmak için iyi bir nedendir. Bunun nedeni, bir sayfanın ek anahtar kelimelerini (bir anahtar kelimenin eş anlamlıları) kullanıyor olmanızdır. Bunları kullanmanın bir başka nedeni de, bir anahtar kelimenin uzun kuyruklu varyantlarını burada uygulamak ve dahil etmektir.
Bu kelimelerde daha az arama yapılır, ancak aynı zamanda daha az rekabet vardır (bu da arama motorlarında sizin avantajınıza çalışır). Yani daha kolay sıralama yapabileceğiniz kelimelerdir. Bu nedenle, web sitenizin arama motorlarında daha da iyi bulunmasını sağlamanın harika bir yolu olduğu için bundan yararlanmanızı tavsiye ederim.
H2 etiketi kullanarak metinlerinizin daha okunabilir olmasını da sağlarsınız. Kimse çok büyük bir metin parçasını okumaktan hoşlanmaz. Bu nedenle paragraflar ve başlıklar kullanmak iyi bir seçimdir. Bunlara çeşitli anahtar kelimeler eklenebilir ve Google’ın (ve ziyaretçilerinizin) isteklerine yanıt verebilirsiniz.
H2 etiketi H1 etiketi ile aynı konu hakkında mı olmalıdır?
H1 etiketi bir metindeki en önemli başlık etiketidir, bu nedenle H2 en önemli ikinci etikettir. Ara başlıkları gösterir. Büyük bir metin parçasına daha fazla genel bakış getirir. H2 uygulamak paragraflara kendi konularını (başlıklarını) verir. H2 etiketi bir metne çok fazla yapı kazandırır. Arama motorları ve ziyaretçiler için metinlerin okunmasını çok daha kolay hale getirir.
Metin yapısı açısından aslında şöyle düşünmelisiniz, hedef kitleniz için bir ana konu veya soru içeren bir metin yazacaksınız. Bu soruyu veya konuyu paragraflar kullanarak daha ayrıntılı bir şekilde açıklayacaksınız. Bu paragraflara kolaylık ve genel bakış için bir başlık (alt başlık H2 etiketi) vereceksiniz. Bu şekilde, metnin bir bütün ama net olduğundan emin olabilirsiniz.
Bu yüzden H2 etiketinin H1 etiketi ile aynı konu hakkında olması gerektiğini söyleyebilirim. Ana konuyla, yani H1 etiketinizle ilgili olmalıdır. Önemli olan birbirlerini tamamlayabilmeleridir ve bu da bunu başarmak için harika bir yoldur.
SEO’nuzu geliştirmek istiyorsanız bir başlık etiketinin çok önemli olduğu muhtemelen gözünüzden kaçmamıştır. H2 etiketi bunun bir başka örneği ve ben de düzenli olarak kullanıyorum. Bir metni daha anlaşılır hale getirir, ancak aynı zamanda arama motorlarında bulunabilirliğini de etkiler.
H2 etiketinin yanı sıra H1 etiketi ile H3 ve H4 etiketlerini de kullanabilirsiniz. H1 etiketi bir metnin en üstünde kullanılır, metninizin veya blogunuzun başlığıdır ve içinde en önemli anahtar kelimeden bahsedersiniz. H2 etiketi ise orta başlıktır. Ancak bir alt başlıkta söyleyecek o kadar çok şeyiniz olabilir ki paragrafları orada da ayırt etmek isteyebilirsiniz. Öyleyse, bunun için bir H3 etiketi kullanabilirsiniz.
Metninizde etiket kullanmanızı tavsiye ederim, bu şekilde herkes için anlaşılır kalır. Bir metne iyi bir yapı kazandırır ve ayrıca bir metni tararken hangi bilgiyi nerede bulabileceğinizi hızlı bir şekilde bilirsiniz. Bu, ziyaretçiler ve arama motoru için değerlidir.
Ne zaman başka bir etiket yerine H2 etiketi kullanmalıyım?
Bir H2 etiketiyle bir metin içinde birden çok kez karşılaşabilirsiniz. Google tarafından belirlenmiş bir maksimum değer yoktur, ancak ben şahsen bir metin içinde 3-5 H2 etiketi olduğunu söyleyebilirim. Ancak yine de bu, sektörü ve web sitenizi dikkate almak zorundadır. Bence bu, metnin uzunluğuna da bağlı.
Eğer 1500 kelimeden fazla bir metnim varsa, birkaç H2 etiketi de kullanıyorum. Bunun tek nedeni metnin arama motoru ve ziyaretçilerim için anlaşılır kalmasını sağlamaktır. Bunu genellikle hislerinizi takip ederek yapmanız gerekir. Bir metin oluşturduysanız, bir gün sonra tekrar okuyun. Metnin anlaşılır olduğunu düşünüyor musunuz? Başlıklara iyi bölünmüş mü?
Büyük bir metni başlıklara bölmeyi seviyorsunuz, bunun için de iyi bir yapı kullanıyorsunuz. Örneğin araba satın al, araba satın alırken nelere dikkat etmeli, araba satın almanın maliyeti nedir, internetten araba satın almanın avantajları vb. Metni daha net hale getirmek için H2 etiketi verebileceğiniz tüm ara başlıklar.
Yanlış H2 etiketi sayfamı olumsuz etkileyebilir mi?
H2 etiketinde yanlış anahtar kelimeler kullanırsanız, bu durum sayfanızı olumsuz etkileyebilir. Araba satmak anahtar kelimesinden puan almak istediğinizi ve ardından H2 etiketinde ev veya bisiklet satın almaktan bahsetmeye başladığınızı düşünün, yani bu oldukça farklı bir şeydir. Metninizde bir karşılaştırma yapmak veya bir noktaya değinmek isteyebilirsiniz, ancak yanlış H2 etiketi nedeniyle arama motoru metni farklı şekilde indeksleyecektir. Bu da arama sonuçlarında sayfanız üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir.
H2 etiketi kullanmanız ve altına doğru bilgileri koymanız da önemlidir. Okuyucuya yanlış umutlar veya bilgiler vermemelisiniz çünkü o zaman bile geri dönmeyeceklerdir. Bir H2 etiketi kullanıyorsanız, bu bilginin altındaki belirli paragrafta da bulunabileceğinden emin olun.
Ayrıca, metin içinde doğru anahtar kelimeleri kullanacağınız konusunda da dikkatli olun. Bu okuyucu için önemlidir, ancak özellikle arama motorlarında bulunabilirlik için önemlidir. Google bir metni tarayacak ve indeksleyecektir ve doğru anahtar kelimeleri kullanırsanız daha yüksek puan alırsınız.
Son Güncelleme Tarihi: 5 Şubat 2024